logo Echocentrum Bergen op Zoom e.o.
Wat doen we

In ons echocentrum worden de combinatietest en de 20 weken echo gemaakt. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door speciaal opgeleide echoscopisten. 

Wat is de combinatietest?

Met de combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of uw kind een verhoogde kans op Syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. 

Het onderzoek bestaat uit twee delen. 

  1. Er wordt bloedonderzoek ingezet door uw verloskundige / gynaecoloog tussen de 9 en 13+6 weken zwangerschap.
  2. In ons echocentrum vindt de nekplooimeting bij het kind plaats. Dit wordt gedaan door middel van echoscopisch onderzoek tussen de 11 en 13+6 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi gemeten. Een nekplooi is een dun laagje vocht onder de huid in de nek. Ieder kind heeft een nekplooi. Bij kinderen met bijvoorbeeld syndroom van Down is de nekplooi vaker verdikt. 

De uitslag is een kans. Deze kans wordt berekend door de combinatie van het bloedonderzoek, de nekplooimeting, leeftijd en zwangerschapsduur. Het onderzoek geeft dus geen zekerheid. 

In Nederland wordt een kans van 1 op 200 of hoger als verhoogde kans gezien. Heeft u bijvoorbeeld een kans van 1 op 50, dan krijgt u vervolgonderzoek aangeboden. Heeft u bijvoorbeeld een kans van 1 op 50, dan krijgt u vervolgonderzoek aangeboden. U wordt verwezen door uw eigen verloskundige of gynaecoloog. 

Voor meer informatie klikt u hier.

Kosten:

Meestal wordt dit onderzoek niet vergoed. Het bedrag van 170,13 euro kunt u pinnen in ons echocentrum. Sommige verzekeraars vergoeden dit onderzoek wel, vraag dit na.

Wat is de 20 weken echo?

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. 
Het doel van deze echo is onderzoek doen naar de aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen. 
Afwijkingen die gevonden kunnen worden zijn open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkende ontwikkeling van de botten en afwijkingen van armen of benen. Ook wordt gekeken naar de groei van het kind, de ligging van de placenta en of er voldoende vruchtwater is.  De 20 weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

De 20 weken echo kan zorgen voor geruststelling over de gezondheid van uw kind. Maar het ook zorgen voor onrust. Soms wordt u gevraagd terug te komen op een later tijdstip in de zwangerschap om de echo deels te herhalen. Een andere keer kan het zijn dat u wordt doorverwezen voor een uitgebreidere echo in een gespecialiseerd centrum. Bij een geziene afwijking zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. 
De doorverwijzing wordt geregeld door uw eigen verloskundige / gynaecoloog. 
Als u zwanger bent van een meerling, dan wordt elk kind afzonderlijk onderzocht.
Het is belangrijk dat u bij het maken van de afspraak voor de 20 weken echo aangeeft dat in verwachting bent van een meerling.

Voor meer informatie klikt u hier.

Kosten:

Dit onderzoek wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. 

Studenten:

Als echocentrum vinden wij het belangrijk om toekomstig echoscopisten mee op te leiden. Daardoor kan het voorkomen dat een student uw echo maakt, natuurlijk wel onder onze supervisie. Wij vragen hiervoor uw begrip. 

Huisregels:

  • Wanneer u voor de combinatietest of voor de 20-weken echo komt, dient u op de hoogte te zijn van de informatie uit onze informatiebrieven. Deze kunt u hier (combinatietest) en hier (20-weken echo) downloaden
  • Bent u nog niet geregistreerd in het ziekenhuis? Meldt u zich dan op de dag van het onderzoek eerst bij de receptie van de polikliniek. U vindt deze in de ontvangsthal van het polikliniekgebouw. Doe dat 15 minuten voor uw afspraak en neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.
  • Na de registratie, of als u al geregistreerd bent, meldt u zich bij het Bravis Moeder & Kindcentrum. Vervolgens kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van het Echocentrum.
  • Wij verzoeken u vriendelijk niet meer dan twee begeleiders mee te nemen. Het is een medisch onderzoek. Wij raden daarom het meebrengen van kinderen af.
  • Bij het onderzoek is het niet toegestaan beeld- of geluidsopnamen te maken. U krijgt na afloop van het onderzoek een foto mee.
  • Wanneer u een onderzoek zelf dient te betalen kunt u pinnen in ons echocentrum.
  • Klik hier voor de betalingsvoorwaarden.